Poranna kawa – czego nie może zabraknąć w twojej kuchni

Przygotowanie porannej kawy to dla wielu z nas jeden z najważniejszych momentów dnia. Pobudzająca, aromatyczna i przede wszystkim smaczna mała czarna doda nam energii i sprawi, że z chęcią udamy się do pracy czy na uczelnię. Jakie akcesoria warto mieć w domu, aby w krótkim czasie przygotować sobie ulubioną kawę?

W szklance czy w filiżance?

Na początek warto zastanowić się, w czym zaserwujemy poranną kawę. Niektórzy korzystają z tradycyjnych filiżanek, które doskonale sprawdzają się w przypadku espresso czy americano. Jeśli jednak mamy ochotę na nieco większy napój, dobrze wybrać tradycyjny kubek, który pomieści go więcej niż filiżanka. Alternatywnym rozwiązaniem jest również szklanka – od niedawna stała się ona jednym z najpopularniejszych naczyń, w których serwuje się kawę. Szklanki na pucharydeserowe.pl sprawdzą się doskonale do podawania kawy na zimno, którą lubimy pić w szczególności latem. W przypadku, gdy o poranku nie mamy czasu na to, aby usiąść i spokojnie wypić kawę, zaserwujmy ją sobie w szklankach termicznych, które utrzymają odpowiednią temperaturę napoju przez dłuższy czas.

Kawa z kawiarki

Najlepiej smakuje kawa ze świeżo zmielonych ziaren, przygotowana w ekspresie lub w kawiarce. Osoby, które nie mają w domu profesjonalnego ekspresu, mogą posiłkować się właśnie tym drugim akcesorium. W kawiarce z powodzeniem przygotujemy kawę dla dwóch osób, choć na rynku dostępne są też mniejsze modele, które będą idealnym wyborem na przykład dla singli. Do zmielenia ziaren przyda nam się młynek elektryczny bądź ręczny, choć nie jest tajemnicą, że praca z tym drugim wymaga sporych nakładów energii, której rano zwykle nie posiadamy w nadmiarze. Dlatego też możemy z powodzeniem wybrać urządzenie elektryczne, które zamieni ziarna kawy w pył.

Dodatki, dzięki którym kawa smakuje lepiej

Wielbicieli tradycyjnej małej czarnej jest stosunkowo niewielu – większość z nas bardzo lubi pić kawę z różnego typu dodatkami, na przykład z mlekiem. Bez względu na to, czy wybierzemy mleko roślinne (migdałowe, owsiane, kokosowe i inne), czy tradycyjne, dobrze jest wyposażyć się dodatkowo w specjalistyczny spieniacz. Profesjonalne ekspresy do kawy posiadają wbudowany spieniacz do mleka, jednak jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, będziemy musieli posiłkować się przenośnym spieniaczem. Warto dobrać do niego mleko, przeznaczone właśnie do spieniania, dzięki czemu o wiele łatwiej będzie nam uzyskać pożądane efekty. W przypadku, gdy w naszym domu zamieszkuje większa liczba amatorów kawy z mlekiem, dobrze jest wyposażyć się w mini dzbanek, który posłuży właśnie do jego nalewania.

Z czym podać poranną kawę?

Poranna kawa nie musi być oczywista czy wręcz nudna. Wiele zależy od tego, z czym ją podamy, i nie chodzi tu wyłącznie o żywność. Do kawy możemy dodać syropy smakowe – lekkie, delikatne, a zarazem słodkie, dzięki którym nasz napój zyska niesamowitego smaku i aromatu. Syropy, ze względu na zawartość glukozy, dodatkowo pobudzą nas do życia. Kawę warto również odpowiednio ozdobić – na przykład wykorzystując do tego kakao czy cynamon. Te proste przyprawy posiada w kuchni każdy. A jak zrobić z nich efektowne serduszka czy kółeczka? Wystarczy skorzystać z gotowych nakładek, którymi na co dzień posiłkują się zawodowi bariści. Kilka ruchów ręką i pyszna, efektownie podana kawa gotowa!

Powiązane wpisy

Pozostaw komentarz

trzynaście − dwa =