Uprawa papryki – to musisz wiedzieć!

Papryka to uwielbiane przez wiele osób warzywo, które nie tylko można jeść na śniadanie, obiad i kolację, ale również jest źródłem wielu witamin. Spożywanie papryki dostarcza organizmowi takich witamin jak A, E, C oraz magnez, żelazo, wapń i potas. Właściwości te zależą między innymi od rodzaju papryki na jaką się zdecydujemy.

Kolory papryk a ich właściwości

Każda z papryk ma inne właściwości, najpopularniejsza czerwona zawiera w sobie dużo beta karotenu i witaminy A. Żółta i pomarańczowa zawierają luteinę, a zielona kwas foliowy i witaminę E. Dzięki tak wielu właściwościom zdrowotnym dla ludzkiego organizmu warto zdecydować się na jej uprawę w przydomowym ogródku.

Warunki klimatyczne do uprawy papryki

Najlepsze warunki do uprawy papryki można zapewnić jej w szklarniach i tunelach. Jest to spowodowane faktem, iż papryka przez cały okres dojrzewania i wzrostu wymaga temperatury w granicach 20-27 stopni Celsjusza. Temperatura nie może mieć zbyt wysokich wahań. Może to doprowadzić do zaprzestania poprawnego wzrostu rośliny lub wydania niejadalnych warzyw. Oprócz wysokiej temperatury należy zadbać również o odpowiednio wilgotne powietrze, czyli takie na również wysokim poziomie.

Najlepsza gleba pod uprawę papryki

Pod uprawę papryki najlepiej jest przeznaczyć glebę żyzną, przepuszczalną i o wysokim poziomie próchnicy w swoim składzie. Powinna być również przepuszczalna, a w drugim roku po zastosowaniu obornika o obojętnym pH. Poza tym należy dbać o wysoki poziom wilgotności podłoża oraz monitorować glebę, by cały czas miała stałą, wysoką temperaturę.

Jak dbać o paprykę posadzoną pod osłonami

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, aby papryka prawidłowo rosła należy dbać o stałą temperaturę w szklarni, a także często ją podlewać. Suche podłoże może okazać się przyczyną śmierci sadzonek. Paprykę należy nawozić nawozami dwuskładnikowymi. Dobrze jest podwiązywać długie pędy i zwrócić uwagę na ochronę przed chorobami i szkodnikami.

Jak dbać o paprykę posadzoną w gruncie

O sadzonki papryki należy dbać już od momentu umieszczenia ich w gruncie. Pierwszymi krokami powinno być ściółkowanie gleby słomą lub kompostem. Dzięki temu łatwiej będzie utrzymać stałą temperaturę gleby i uniknąć parowania z niej wody, co prowadzi do śmiercionośnego dla tych warzyw zakończenia. Dlatego warto dbać o stałe i obfite nawadnianie roślin oraz nawożenie tak samo jak w przypadku uprawy pod osłonami nawozami dwuskładnikowymi.

Powiązane wpisy

Pozostaw komentarz

cztery × pięć =